miércoles, 20 de junio de 2012

Els cultius a la llera del Besòs


1)VEGETAL QUE ES CONREAVEN:

Cada zona del parc té una vegetació diferent.
A la zona d'ús públic consta de 22 hectàrees de gespa, i al marge dret d'aquesta zona del parc també compta amb una zona més reduïda de prat fluvial.
El canyís és l'espècie plantada en les 8 hectàrees d'aiguamolls construïts.
La desembocadura té retalls de vegetació adaptada a una salinitat elevada com el tamariu i el salat blanc, vegetació lligada a l'aigua i una mota amb plantes mediterrànies.

TAMARIU:
Arbrets o arbusts caducifolis, de branques primes i llargues. Fulles petites, esquamiformes, proveïdes de glàndules secretores de sals. Flors reunides en raïms cilíndrics, llargs i estrets. Flors amb 4-5 pètals; 5 estams que s'insereixen en un disc glandular, i 3 estils. Fruit en càpsula. Llavors acompanyades d'un plomall sèssil de pèls sedosos.

SALAT BLANC
El salat blanc (Atriplex halimus) és un arbust d'aspecte gris platejat, de fins a 2 metres d'alçada, que pertany a la família quenopodiàcies. Les tiges són anguloses i les fulles enteres, gruixudes, de contorn vagament triangular o rombalsd'uns 3x2 cm amb els angles arrodonits. Aquestes fulles grises excreten sal quan l'arbust creix en sòl salí. Es poden menjar crues en amanida o bullides com les fulles de les bledes i dels espinacs, tot i que sovint són massa salades. Les flors, com les de totes les quenopodiàcies, són simples, petites i molt poc vistoses. S'agrupen en glomèruls a les parts altes de les tiges, on no arriben ja les fulles. El salat blanc és una espècie monoica, és a dir amb flors masculines i femenines separades en un mateix individu. Cada flor està tancada dins d'una parella de bràctees ovades, d'uns poc mil·límetres, que com un sobre protegeixen els òrgans fèrtils. Les masculines contenen 5 estams, les femenines un sol ovari. 

CANYÍS:
El canyís o canya xiula (Phragmites australis ssp. australis) té l'aspecte d'una petita canya -d'entre un i dos metres d'alçària- que, com la canya autèntica (Arundo donax), es va estenent a partir de brots que surten d'una tija subterrània que creix horitzontalment, anomenada rizoma. A diferència de la canya, que pot mantenir vives les seves tiges aèries durant anys, el canyís renova completament la seva part aèria cada any, la qual cosa demostra la gran productivitat del canyissar. Per altra banda, en aquesta comunitat hi ha poca diversitat vegetal.


2)TECNIQUES DE REG:
REG COMTAL:
La mina sorgeix a Montcada. Recull aigua del Besòs i es dirigeix cap a Barcelona. L’origen es troba en el comte Miró I de Barcelona qui, a finals del segle X o principis de l’XI, va reconstruir l’antiga via romana d’aigua per regar els camps del pla barceloní i moure els molins que s’hi trobaven.
Com la major part de sèquies i mines, amb el creixement de Barcelona i la febre edilícia va ser cegada. Ben conservat, amb trossos obrats i trams assilvestrats. Hi havia una àrea agrícola que entre el riu i el barri de la Trinitat, batejada amb el nom de la Ponderosa. Camps de conreu, horts i casetes que tenen el privilegi de comptar amb aigua abundant i neta. Un miracle, enmig d’un creixement urbà fins ara molt poc respectuós amb el medi ambient.



3) Tècniques de conreu (entrevista)

Quines tècniques de conreu es practicava en el segle XX?
Les terres es treballaven amb l’arada.

Quant van durar aquestes tècniques?
Les tècniques de conreu, van durar bastant, però amb les modificacions de les vores del riu, es va perdre la practica.

Es conreava el mateix, a la part del riu de Barcelona, com la part del riu a Santa Coloma?
Sí. Encara que ara, en el segle XXI, la part de Barcelona esta més oblidada, i la part de Santa Coloma esta molt modificada, amb el carril bici, les vores construïdes...

A la gent que conreava aquestes terres, es van enfadar al treure-se-les per fer modificacions, com el carril bici i altres? 
No. Perquè aquelles terres no eren el cent per cent seues, els pagesos les havien agafat per conrear. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario